luni, 5 martie 2012

Alinierea Planetelor - Profetiile Mayasilor

Postul de televiziune National Geographic a difuzat un film documentar impresionant referitor la profetiile civilizatiei Maya despre sfarsitul calendarului lor, din 21 decembrie 2012. Oamenii de stiinta au dezvaluit amanunte uimitoare privind vechiul orasul mayas Chichen Itza sau alinierea corpurilor ceresti.
O descoperire neasteptata dezvaluie ca Terra a trecut printr-un eveniment catastrofal, pe care am putea fi sortiti sa-l retraim... Ar putea fi aceasta o baza stiintifica pentru data anticipata de astronomii mayasi acum mii de ani? se intreaba National Geographic.

Un cercetator a plecat in cautarea misterului profetiilor civilizatiei Maya. Adam Maloof, geofizician la Universitatea Princeton, este fascinat de acestea. Faptul ca un calendar se termina si o civilizatie isi prezice propriul sfarsit, cu multe secole inainte, este ceva uimitor.

Oare se pot implini profetiile Maya despre sfarsitul lumii? Pentru a afla mai multe despre profetiile maya, Maloof s-a deplasat in inima civilizatiei Maya, in Peninsula Yucatan din Mexic, la Berlin pentru a studia Codicele mayas si in Peru, la ghetarul Quelccaya pentru a vedea cum s-a schimbat clima, acum 5.200 de ani.

1. Orasul mayas Chichen Itza

Adam Maloof este insotit de Rafael Cobos, arheolog la Universitatea din Yucatan, ce studiaza civilizatia Maya de 30 de ani. Ei ajung intr-unul dintre cele mai importante orase mayase, Chichen Itza. Civilizatia Maya, care s-a intins pe o perioada de trei milenii, reprezinta una dintre cele mai mari civilizatii din istorie.

In timpul infloririi ei, in secolul al X-lea, ea acoperea Mexicul, Guatemala, Belize si Honduras. Vechiul oras Chichen Itza este abandonat de peste 700 de ani.

Calendarul mayasilor cuprindea cinci cicluri, fiecare dintre ele durand 5.200 de ani. La incheierea fiecarui ciclu, ei credeau ca imperfecta creatie aflata in derulare trebuia distrusa, astfel incat lumea sa renasca din nou.

Era ceva prestabilit in mitologia lor si nimic nu putea sa impiedice producerea acestor dezastre. Predictiile mayase privind sfarsitul lumii proveneau de la observatiile ceresti, pe care le faceau astronomii din acea vreme.

Urmarind miscarile corpurilor ceresti, mayasii au intocmit un calendar selenar. Acest calendar tinea evidenta ciclurilor si evenimentelor naturale. Cu ajutorul acestuia, mayasii puteau prevede perioadele cu ploi puternice, furtunile sau uraganele.

Cunostintele astronomice au fost incluse in constructiile sacre. De exemplu, la templul Kukulkan soarele arunca umbre pe lateralul scarii, care urca in varful monumentului, formand sapte triunghiuri.

Aceste triunghiuri sunt asociate cu forma unui cap de sarpe. Fenomenul se petrece bianual, pe 21 martie si 22 septembrie, datele corespunzatoare echinoctiilor de primavara si de toamna.

In fostul oras Chichen Itza exista un teren, flancat de temple de ambele parti, unde se desfasura un joc cu mingea, care era inchinat Zeului Soarelui. Jocul reprezenta o simulare a universului, pe baza datelor culese de astronomi.

2. Alinierea corpurilor ceresti

Putea ritualul jocului cu mingea sa explice profetiile mayase? Adam Maloof a apelat la un alt specialist, de asta-data la John Major Jenkins, scriitor american, care a reconstituit cosmologia mayasa.

Jenkins a explicat faptul ca mayasii au observat o "aliniere galactica" pe cer. Ei au vazut acum 2000 de ani un fenomen de aliniere a Soarelui cu centrul Caii Lactee, o tripla aliniere intre Pamant, Soare si nucleul galactic.

Mayasii aveau cunostinte avansate de astronomie, mai ales ca acest fenomen se petrece o data la fiecare 26.000 de ani. Cand au intocmit calendarul pentru anul 2012, cu 2100 de ani in urma, l-au incheiat pe 21 decembrie 2012, ca data a alinierii complete dintre Soare si centrul galaxiei.

Aceasta teorie este controversata si nu exista dovezi ale stiintei, din care sa rezulte ca va avea efecte nimicitoare.
Sursa: http://www.ziare.com/

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Trimiteţi un comentariu